Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Štefan Brajković

OSOBA TJEDNA: ADELA MIHOKOVIĆ

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Borba s vjetrenjačama – kako se pokretanje privatne knjižare u malome gradu činilo na prvi pogled – ipak se pokazalo kao odličan potez. Adela Mihoković, mlada vlasnica nove bjelovarske knjižare, ispričala nam je kako je nastala Knjigca.

13.3.2018. 19:19 | Zvono PREGLEDA: 4909

Otvaranje privatne knjižare u malome gradu poput Bjelovara mnogima zvuči kao suluda poslovna ideja, naročito nakon što je u javnosti prošle godine odjeknula vijest o zatvaranju knjižarskog lanca Algoritam, neuništivog (činilo se) izdavačkog diva. Burne polemike o Hrvatima i njihovoj kulturi čitanja koje su uslijedile nakon toga te čak i najcrnja predviđanja o sudbini nakladništva u zemlji zabrinule bi i iskusne poslovnjake. Ipak, Bjelovarčanka Adela Mihoković dokazala je još jedanput ne samo da sreća prati hrabre i vrijedne, nego da i mala sredina poput Bjelovara može biti početak pozitivnih promjena u društvu. Knjižara Knjigica (Ivana Viteza Trnskog 1, Bjelovar) doista je, kao što joj i slogan kaže, mjesto gdje priča počinje. A priča o samoj Knjigici počinje ovako:

– Kad sam se trebala vratiti s porodiljnog na posao, dogodio se krah knjižarskog lanca Algoritam u kojem sam radila jedanaest godina. Pomislila sam da je ovo idealan trenutaka za napraviti novi korak u životu. Uz sredstva za samozapošljavanje od HZZ-a i nešto posuđenog novca, iskoristila sam znanje i kontakte koje sam stekla u Algoritmu i krenula u avanturu. Velika potpora bio mi je i suprug koji je, uz još jednog prijatelja, radio danima, da bi knjižara bila otvorena u roku koji sam si zadala – otkriva nam Adela Mihoković svoje prve korake u poduzetničkim vodama. Uz pregršt vlastitih ideja i snova o knjižari, bila je svjesna da iz prošlih iskustava treba zadržati ono što se pokazalo potrebnim i korisnom– U sklopu knjižare djeluje i knjižni klub »Svijet knjige«, koji je u Hrvatskoj prisutan više od 25 godina, a od ove godine s ponosom nosi znak »Superbrands« – dodaje Adela, a ta će informacija sigurno obradovati brojne Bjelovarčane učlanjene u poznati klub. Ideja vodilja bila je stvoriti prostor koji nije isključivo prodavaonica.

– Ono što Knjigicu čini drukčijom od ostalih knjižara je ona »domaća atmosfera«. Knjižare su manje-više slične, što po izgledu, što po sadržaju, no mislim da je pristup kupcu ono što čini razliku. Ovdje ljudi dolaze da provjere što je novo, da se jave jer su »eto baš prolazili«, dolaze jer žele razmijeniti mišljenja o pročitanoj knjizi, dolaze kupiti knjigu ili neki poklončić, a da pri tom nemaju onaj osjećaj da »moraju« nešto kupiti – pojašnjava Adela svoju poslovnu zamisao koja je itekako zaživjela u praksi. Već od prvih dana, bjelovarska je Knjigica postala omiljeno mjesto susreta, čavrljanja, dobrih preporuka za čitanje i (ne manje bitno) odličnog izbora literature.– U ponudi imamo najnovije hitove od svih većih (i manjih) hrvatskih izdavačkih kuća, tako da sve ono što imaju knjižare u većim gradovima, poput Zagreba, Osijeka ili Splita ima i Knjigica u Bjelovaru. – dodaje naša sugovornica svjesna da i u svijetu književnosti i publicistike postoje trendovi.

– Danas se najviše traže trileri skandinavskih autora, ljubavni romani i u zadnje vrijeme, knjige o zdravlju i zdravoj prehrani – dodaje Adela.

Generalno govoreći, (ne)čitateljska kultura posljednjih je desetljeća postala predmet brojnik rasprava među kulturnjacima. I dok pripovjedne vrste još uvijek pronalaze svoj put do čitatelja, poezija se opasno približava književnoj ropotarnici. Nastojanja da se revitalizira njezin status daju tračak nade za bolje poetsko sutra, no izgledi su i dalje slabi. Ipak, Adela Mihoković nepokolebljiva je u odluci da poezija ostane na policama knjižare.– Posljednjih godina poezija je nepravedno zapostavljena. S vremena na vrijeme znaju pitati za Nerudu, Lorcu, Jesenjina i to većinom za poklon. No s izlaskom »Mlijeka i meda« dogodio se svojevrsni »bum« poezije. Meni osobno, otkriće je Lea Brezar i njena „Oda godinama“ i općenito njen stil pisanja. U skorije vrijeme planira promociju knjige u knjižnici, pa eto prilike da se Bjelovarčani malo bolje upoznaju s ovom izvrsnom autoricom, a prije svega toplom i pristupačnom osobom – dodaje Adela

Božićni blagdani, vrijeme u kojem svi trgovci trljaju ruke, odavna je iza nas pa nas je zanimalo kakvo je stanje s prodajom knjiga »u sezoni kiselih krastavaca«, a saznanja su nas ugodno iznenadila. Poznata tvrdnja da se u Hrvata »cvijeće, bombonijere i knjige kupuju isključivo kao poklon« čini se da ostaje bez (barem) jednog člana.– Istina, knjige se češće kupuju u blagdansko vrijeme, na poklon, no kupci vole i sami sebi poklanjati knjige. Knjige poklanjaju i čitatelji i nečitatelji, ali ovi prvi kupuju knjige i sebi – pojašnjava Adela. Kao i dosad, statistički žene kupuju češće nego muškarci, no i jači spol voli doći, pogledati što je novo i potražiti savjet.

Osim knjiga, u ponudi Knjigice je školski pribor, školske torbe (koje su sada na akciji), ruksaci, kišobrani, parfemi, personalizirani rokovnici i još mnogo toga.

Vlasnica je osobito ponosna na poklon-program hrvatskih proizvođača, odnosno ručno rađene, unikatne kutije za razne prigode (vjenčanja, krštenja, krizme..) na kojima može pisati ono što kupac poželi.No, kakva bi to bila bjelovarska knjižara bez sjajnih pisaca Bjelovarčana?

– Imamo mnogo izvrsnih zavičajnih autora. Od novijih imena izdvojila bih Javorku Pangerčić i Slavena Klobučara, čije knjigu također uskoro stižu na police Knjigice. Želja mi je da se na policama Knjigice nađe i nova zbirka priča »Žena, majka i nečija kraljica« Anite Sertić Kurtušić. Toliko topline i humora u kratkim pričicama iz svakodnevnog života u kojima se može pronaći svaka žena – nastavlja Adela.

Budućnost knjige, kaže, ne brine ju. Sa životnim optimizmom koji ju nije napustio ni u težim vremenima, govori i o sudbini prodaje knjiga.

– Unatoč mišljenju kako dolazi vrijeme e-readera i raznoraznih gadgeta koji će zamijeniti knjige, Bjelovarčani vole čitati i kupovati knjige jer neke knjige se mogu pročitati jednom, a nekima se iznova vraćamo i svaki put pročitano ima novo značenje – pojašnjava naša sugovornica.Na pitanje s kojim bi se književnim likom poistovjetila, bez razmišljanja i uz smijeh odgovara:

– Možda trenutno Don Quijote, jer se borim s vjetrenjačama, odnosno, ulažem sve svoje znanje i vrijeme i volju da ovo što sada radim zaživi među mojim sugrađanima. Možda im »nisam na ruku«, no ulažem sve napore da, kada jednom dođu, iznova se i vrate –

U tome joj svakako pomaže dosadašnje bogato radno iskustvo.

– Do sada sam radila sve i svašta, ali zajedničko svim mojim poslovima je da sam uvijek bila u direktnom kontaktu s ljudima. Volim tu interakciju, razmjenu mišljenja face to face, a knjižara spaja te moje dvije ljubavi. Na kraju, dobro to opisuje i meni najdraža izreka na tu temu J.Greena: »Naš život je knjiga koja se piše sama«. No ponekad ne razumijemo što je autor želio reći – dodaje uz smijeh Adela.


Tagovi: adela mihoković, knjigica, knjižara, knjige, svijet knjige

»Most ponad burne rijeke« pred prepunom Booksom
Mandala joga studio prikuplja slikovnice za bolesnu djecu
Djeca na tjedan dananose knjige kući i čitaju ih s roditeljima
Djeca djeci daruju knjige i slikovnice!
Veslači kod župana Bajsa
Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
Bjelovarsko kulturno ljeto
Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada
Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira
Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači
Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile
ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi
U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj
Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici
Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu
Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji
Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju
Dva finala za dječake NK Bjelovara na 16. memorijalnom turniru Dr. Anđelko Višić
Domaćini iz VRK Bjelovar pobjednici drugog Bjelovarskog cepelina
U Iloku 29. i 30. lipnja jedinstven DunavArt Festival
Znanstveni sajam održan u Kulturnom i multimedijskom centru
Kuhar pobijedio predrasude
Učiteljice na Terezijani
Najveća živa legenda popularne glazbe danas slavi 76. rođendan
Moto alka na Terezijani
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: Kako je pobjeda Hrvatske protiv Nigerije viđena u Bjelovaru
Halid Bešlić na Terezijani
Svečana povorka u čast carice Marije Terezija
16. Memorijalni međunarodni nogometni turnir limača »Dr. Anđelko Višić«
Umjesto osmrtnica – jelovnik
Terezijana – petak
Tamburaški sastav Fijaker na Terezijani

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Veslači kod župana Bajsa

.

Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro

.

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

.

Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole

.

Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori

.

Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac

.

Bjelovarsko kulturno ljeto

.

Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada

.

Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira

.

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

Halid Bešlić na Terezijani

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: Kako je pobjeda Hrvatske protiv Nigerije viđena u Bjelovaru

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE