NASLOVNANA SVA ZVONASPORT I REKREACIJA

Veliki rukometaš i veliki čovjek

IN MEMORIAM ALBIN VIDOVIĆ
Veliki rukometaš i veliki čovjek

Ne može se toliko prvenstava i medalja osvojiti bez da se bude posebna vrsta čovjeka i sportaša, a Albin je to bio

13.03.2018. PIŠE: Milan Starčić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 774


Albin Vidović, bjelovarska rukometna legenda i iznimna osoba, izgubio je, za razliku od brojnih bitaka na rukometnom terenu, bitku sa opakom bolešću s kojom se hrvao poduže vrijeme. Preminuo je 8. ožujka ove godine u 75. godini ostavivši iza sebe suprugu Blanku i sinove i iznimne sportaše Zenona i Albina mlađeg. Po vlastitoj želji kremiran je u Zagrebu na Mirogoju, a na taj put, 13. ožujka ispraćen  je sa groblja Borik ispred mnoštva prijatelja, sportaša i rodbine. Njegov životni put započeo je upravo u Zagrebu gdje je rođen 11. veljače 1943. godine, a po dolasku u Bjelovar kao srednjoškolac zaigrao je rukomet u Željezničaru 1956. godine da bi ubrzo, zbog iznimnih rukometnih predispozicija, bio zapažen od rukometnih trenera u Bjelovaru i kao sedamnaestogodišnjak prešao u redove novoosnovanog i u tadašnjim jugoslavenskim rukometnim prilika, iznimno jakog ORK Partizana s kojim će kasnije, kao nezamjenjiv član prve postave, nanizati šest naslova prvaka bivše Jugoslavije, tri pobjednika Kupa, naslov prvaka Europe osvojen 1972. u Dortmundu kada su on i bjelovarska rukometna klapa do nogu potukli tada najjači europski rukometni klub Gummersbach rezultatom 19:14. Bio je i 44 puta reprezentativac bivše države postigavši ukupno 70 golova, a u sportsku riznicu ubilježeni su naslovi svjetskog prvaka osvojenu 1964. godine a po riječima upravo Albina Vidovića, najdraži trofej u karijeri bila je zlatna olimpijska medalja osvojena 1972. godine osvojena u Munchenu. U krug najzaslužnijih bjelovarskih rukometnih legendi vinula su ga i prepoznatljivi nastupi za ORK Partizan u srazu sa tada najboljim klubovima bivše države kao i sjajni klupski međunarodni nastupi i plasmani u same završnice euro kupova, a u konkurenciji ponajboljih klubova iz SSSR-a, Rumunjske, Njemačke i drugih zemalja.

Kao rukometaš, imao je bezbroj prijatelja koji su i te kako cijenili njegov stil i način igranja i postizanja golova, a snagu njegove desnice osjetili su i brojni golmani iz ponajboljih europskih klubova. Često je znao podsjetiti na finale Kupa prvaka protiv moskovskog MAI-a (7. III. 1973.- Dortmund) i kada je susret izgubljen sa 23:26 a sam Albin je Rusima dao čak 14 golova. Iako jedinstven na rukometnim terenima, bio je jedinstven i po stilu i pristupu treninzima i radu i do bola je izluđivao trenere, a posebno Željka Seleša koji je, po završetku aktivnog igranja Albina Vidovića, znao reći da je kojim slučajem Albin imao discipline i radnih navika u rukometu kao Cveba Horvat, pitanje je gdje bi mu bio kraj. Slikovito rečeno, Albin je i u rukometu i u stvarnom životu bio poseban i jedinstven, nesputan obvezama i nužnim sportskim i životnim stegama i takovog će ga Bjelovarčani, bivši suigrači i prijatelji i pamtiti.

Uz rukomet, Albinu je životni poziv bio i zubarski poziv i gdje je u bezbroj navrata izišao u susret i suigračima ali i brojnim Bjelovarčanima, olakšao dentalne muke i probleme. Po završetku sportske karijere, nije se posvetio trenerskom pozivu i isticao je da to nije za njega, ali je bio uz rukomet ako ništa drugo a ono kao podupiratelj. Ka sportu je usmjerio oba svoja sina. Tako je stariji Zenon bio uspješan prvotimac RK Bjelovara ali i trener a mlađi Albin junior uspješan je kao hrvatski paraolimpijac.


Tagovi: albin vidović, rukometaš, rukomet, ork patizan, in memoriam

POGLEDAJ FOTOGALERIJU

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

U svom domu u Bjelovaru preminuo Albin Vidović (1943.-2018.), čovjek s devet naslova prvaka

Bjelovarski sportaši osvojili četiri medalje na IWAS igrama

Albin Vidović osvojio peto mjesto te srušio osobni i nacionalni rekord

Legende rukometa u Bjelovaru

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO