NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Gradonačelnik Hrebak predstavio projekt Bjelovar – Grad bez papira

PRVI HRVATSKI E-GRAD
Gradonačelnik Hrebak predstavio projekt Bjelovar – Grad bez papira

Potpuno digitalizirani e-grad u kojem će »papirologiju« zamijeniti »digitalogija« Bjelovar bi trebao postati već 2019.

17.01.2018. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupio Grad Bjelovar PREGLEDA: 567


BJELOVAR Sljedeće godine Grad Bjelovar će postati prvi i jedini potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj. O projektu pod nazivom e-Bjelovar, teškom oko milijun kuna, javnost je u srijedu, 17. siječnja 2018., izvijestio gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak te predstavnici tvrtki koje će raditi na tom projektu, Edin Hodžić iz tvrtke IN2 d.o.o. i Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o.

Istaknuto je kako će se stotinjak poslovnih procesa odvijat će se digitalnim način, a čime će se ostvariti uštede u poslovanju, transparentnost gradskih procesa u trošenju novca, brži procesi unutar Gradske uprave, ali i brže rješavanje poslova s građanima. Očekuje se da će se digitalizacijom upravo učinkovitost u radu službenika povećati za 30% te, dakako, smanjiti troškovi.Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako Grad Bjelovar kreće od sebe, postaje brži i učinkovitiji kako bi stvorili okruženje za stvaranje i rast, za dinamično gospodarstvo Grada Bjelovara. Tom je prilikom naveo primjer obrade dokumenta koje građani dostavljaju u pisarnicu Grada, a na koje se potom udara štambilj, skenira se te se digitalno prosljeđuje službenicima koji ga rješavaju. Dodaje i kako na taj način šalje snažnu poruku gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima da se smanjuje nepotrebna administracija i birokracija te da Grad postaje otvoreniji za javnost.

– Možemo reći da se u Bjelovaru doista bude izgubio papir. Printeri i papiri izlaze iz Gradske uprave, a skeneri i digitalni potpisi ulaze. Ne možemo stvarati dinamično gospodarstvo 21. stoljeća s birokratskim modelom iz prošloga stoljeća – objasnio je gradonačelnik Hrebak na konferenciji za novinare.Do kraja godine u Gradu Bjelovaru očekuje se gotovo potpuna implementacija sustava, a potom još oko šest mjeseci da bi se on implementirao u svim gradskim ustanovama. Osim učinkovitijeg i bržeg rada, što je i primarni cilj, digitalizacija procesa također će značiti manje novca za hladni pogon, a više novaca koji će se vraćati građanima. Također, sam gradonačelnik ističe kako će imati potpunu kontrolu rješavanja poslova unutar Gradske uprave, kao i situaciju unutar proračunskih korisnika, odnosno gradskih ustanova.

Tvrtke Libusoft Cicom i IN2 rade i s drugim gradovima i županijama, koji koriste njihove usluge, no samo neke segmente pomoći naprednih tehnologija. Grad Bjelovar integrirat će sve usluge i tako napraviti pravu informatičku revoluciju kako napominje gradonačelnik Hrebak. Digitalna strategija Ministarstva uprave Republike Hrvatske pretpostavlja da će prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj biti za nekoliko godina. Bjelovar će to ostvariti ipak već u 2019.

Tagovi: grad bjelovar, dario hrebak, e-grad

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Gradonačelnik Hrebak najavit će gradski natječaj za najbolju start-up tvrtku

Gradonačelnik Dario Hrebak presjekao vrpcu na otvaranju nove sportske dvorane

Grad organizirao predavanje o propisima u obradi hrane

Zamjenica gradonačelnika i ravnateljica predstavile obnovljeni vrtić

I Ivanska ima svoje ZOI za učenike, u kojima je bitno i učestvovati i zabaviti se

Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar izvrsni na natjecanju u Osijeku

Trofej grada Bjelovara – najveće plesno natjecanje dosad

Marić obećao Tomincu da će pitanje zemljišta budućeg stadiona biti uskoro riješeno

Nude kredite između posebice

Nude kredite između posebice

Nude kredite između posebice

Nude kredite između posebice

Nude kredite između posebice

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO