DARIO HREBAK: Grad Bjelovar povukao je 38 milijuna kuna iz EU i nacionalnih fondova u prošloj godini

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Leon Hribljan

BJELOVARSKI NOVCI – OTKUD I KUDA

DARIO HREBAK: Grad Bjelovar povukao je 38 milijuna kuna iz EU i nacionalnih fondova u prošloj godini

Osim obećanih subvencija za vrtiće, cijelo preostalo povećanje proračuna usmjerit će se u pomoć gospodarstvu, koje bi trebalo zaživjeti i zahvaljujući »neporeznoj zoni«

3.1.2018. 18:40 | Zvono PREGLEDA: 3207

Mladi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak najavom Bjelovara kao »tax free« grada izazvao je ogromnu pozornost nacionalnih medija pa se o središtu Bilogore u posljednje vrijeme sve više priča. Bjelovarčani, naravno, od te priče nemaju ništa konkretno, no Hrebak je najavio i najavljuje niz drugih poteza koji bi u konačnici trebali pozitivno utjecati na rješavanje onih ključnih problema pri čemu se i dalje najviše ističe nedostatak radnih mjesta. Gradski proračun, najveći u dosadašnjoj povijesti, »težak« čak 188 milijuna kuna, izglasan je gotovo dvotrećinskom većinom. Vladajuća koalicija pokazala se stabilnom, a suradnja izvršne i predstavničke vlasti uspješnom.

Kako je došlo do tako značajnog povećanja gradskog proračuna?

Gradski proračun za 2018. godinu iznosi 153 milijuna kuna, no kada tomu dodamo projekte iz EU fondova i zaduženje za izgradnju stadiona, dolazimo do 188 milijuna kuna. Iako se na prvi pogled ne čini tako, proračun smo planirali dosta konzervativno te smo u njega stavljali samo one projekte koji su već odobreni. Usto, zbog izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, dodatni dio poreza na dohodak preusmjeravat će se umjesto u državnu, u blagajnu jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo financija izračunalo je da će Grad Bjelovar dobiti nešto više od deset milijuna kuna izvornih prihoda u odnosu na ovu godinu, što znači da ćemo imati oko deset posto veće izvorne prihode. Naš izvorni dio je otprilike 90 milijuna kuna, u što su uračunati porezi i ono osnovno što grad dobiva svake godine.

Česta boljka proračuna je u tome da se »nabildaju« prihodi iz EU fondova, a na kraju ih se pola ne realizira pa se ide u rebalans. Hoće li se to dogoditi i Bjelovaru?

U ovom trenutku mi smo povukli 43 milijuna kuna iz EU fondova. To je velik iznos, i upravo to daje nam za pravo očekivati da će sljedeće godine biti slično, vjerojatno i bolje. Mi u proračun nismo uvrštavali, da se tako izrazim, »golube na grani« nego projekte koji su već u realizaciji, odnosno one za koje imamo garanciju da će proći.

Što se krije na rashodovnoj strani proračuna?

Napravili smo razvojni proračun za koji će netko reći da je napumpan, a ja se s time mogu složiti. Napumpan je svim onim projektima koje možemo realizirati iz EU fondova, a ja mislim da će rebalansom čak biti i napumpan još više, zato što će se tijekom godine pojaviti neki EU projekti koje trenutno ne planiramo.

Hoće li se povećanje prihoda odraziti na standard Bjelovarčana, što su prioriteti?

Povećanje prihoda omogućuje nam da 800 tisuća kuna više izdvojimo za vrtiće, a sve ostalo ide u gospodarstvo.

Dakle, možemo očekivati niže cijene vrtića od iduće godine, ali to sniženje cijena postiglo se na način da se posegnulo u gradski proračun?

Da, ali u puno manjoj mjeri nego što smo planirali. Dakle, 70 posto roditelja čija djeca pohađaju Gradski vrtić Bjelovar, mjesečno plaća više od 600 kuna po djetetu. Najviša cijena, koja je do sada bila 750 kuna mjesečno, od početka iduće godine spušta se na 600 kuna. To znači otprilike 1,2 milijuna kuna manje u gradskoj blagajni, no mi ćemo povećati proračun za otprilike 800 tisuća kuna, a preostali iznos do 1,2 milijuna rješavamo putem unutarnje racionalizacije. Naprosto uvodimo više reda i kontrole. Neki će plaćati u gradskom vrtiću nešto više, primjerice, oni koji su plaćali 250 ubuduće će plaćati 300 kuna, ali takvih roditelja nema mnogo.

Hoće li smanjenje cijena vrijediti i za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće?

Najviša mjesečna cijena vrtića koju će roditelji čija djeca pohađaju bjelovarske vrtiće, bez obzira je li riječ o gradskom ili privatnima, bit će 600 kuna.

Preostali dio usmjerava se u gospodarstvo?

Prema službenim statistikama, zaposlenost u Bjelovaru varira zadnjih deset godina za stotinjak osoba u plusu ili minusu. Naš je cilj u sljedeće dvije godine povećati zaposlenost u Bjelovaru za 500 ljudi. To je glavni razlog zbog kojega planiramo velika ulaganja u gospodarstvo. Sada kada su vijećnici podržali proračun, imamo uvjete postati prvi hrvatski »tax free« grad. Investitorima dajemo iznimno povoljne uvjete – oslobađamo ih komunalne naknade, komunalnog doprinosa i dajemo im zemljište za jednu kunu. Vjerujemo da će nam se ta investicija, dakle ono bez čega ostajemo u gradskom proračunu, vratiti kroz nova radna mjesta u nekom srednjem roku.

Planirate i direktne poticaje za zapošljavanje?

Pripremili smo doista čitav niz mjera za poticanje poduzetništva i poljoprivrede kao važne gospodarske djelatnosti, pa tako među ostalim imamo i mjere za zapošljavanje deficitarnih zanimanja. Cilj tih mjera je da kvalitetne radnike zadržimo u Bjelovaru. Potičemo i samozapošljavanje, edukacije, marketing, ulaganja u opremu. Ono što je bitno napomenuti jest to da smo sve mjere usuglasili upravo s poduzetnicima. Oni su podnijeli najveći teret gospodarske krize i oni najbolje znaju kako im možemo pomoći. Usto, naša strategija je poticati takozvane male poduzetnike, one koji zapošljavaju od pet do 20 radnika. To, naravno, ne znači da nas ne raduju investicije velikih poduzetnika, poput Bjelina i Kronospana, koji iduće godine namjeravaju investirati svaki više od 30 milijuna eura. To su ogromne investicije za Bjelovar.

Najavili ste i preustroj gradske uprave, hoće li ga biti?

Naravno. Srezali smo broj ustrojstvenih jedinica. Broj upravnih odjela ostat će isti kao i prije, s tim da moram napomenuti da je Tajništvo Gradskog vijeća imalo status upravnog odjela. Dakle, sada imamo upravne odjele za komunalne djelatnosti, gospodarstvo, financije, društvene djelatnosti i tajništvo. Od iduće godine ukidamo, odnosno pripajamo tajništvo, a dijelimo društvene djelatnosti na dva odjela.

Čemu podjela društvenih djelatnosti?

Upravni odjel za društvene djelatnosti naprosto je prevelik. Najveći dio proračuna je upravo u tom odjelu. To je ujedno najveća izmjena, ali svakako ne i jedina.

Hoćete li zbog tih podjela prekršiti obećanje o zabrani novog zapošljavanja u gradskoj upravi?

Ne, samo ćemo popuniti upražnjeno pročelničko mjesto zbog odlaska sadašnje pročelnice u mirovinu. Naš plan je za otprilike dvije godine smanjiti broj zaposlenika za deset posto. Pojedini zaposlenici već su otišli po sili zakona jer su bili zaposleni na temelju lažnih dokumenata, a one koje odlaze u mirovinu nećemo zamijeniti novima. Masa plaća skida se za 250 tisuća kuna godišnje, što ne izgleda kao puno, ali to je zato jer zaposlenike želimo posebno motivirati, pa tako i financijski nagraditi njihov trud. Konkretno, riječ je prvenstveno o zaposlenicima vezanima uz EU fondove. Njima smo povećali plaće za 500 kuna, kao zahvalu za natječaje koji su nam odobreni iz EU fondova, ali i kao motivaciju da nastave kvalitetno raditi. To smatram investicijom, a ne potrošnjom.

Spominjali ste i stimulaciju?

Točno. Iduće godine uvodimo stimulaciju od 150 tisuća kuna godišnje. Tko bude radio, tko bude doprinosio, osjetit će to na plaći. U vodimo i nagradu djelatnik mjeseca, a tko je osvoji, taj mjesec dobit će dodatak na plaću.

Tko će procjenjivati učinak, povjerenstvo?

Ne, ja kao gradonačelnik preuzimam odgovornost.

Koji nas projekti očekuju sljedeće godine?

Prije svega, iako to nije najvažniji gradski projekt za iduću godinu, mogu reći da definitivno idemo s izgradnjom gradskog stadiona. Održali smo sastanak u Ministarstvu državne imovine i očekujemo da će se to vrlo brzo i formalizirati, vjerojatno i prije kraja ove godine. Dobivamo sedam hektara zemlje na prostoru bivše vojarne Logor na kojemu ćemo graditi stadion, ali i dva pomoćna nogometna igrališta te teniske terene. Sve stavljamo u funkciju sporta. Pri tomu, cijena više nije 25 milijuna kuna, koliko je prije bilo planirano, nego 14 milijuna kuna. Nadalje, s Hrvatskim cestama pregovaramo o jednom velikom infrastrukturnom projektu, a to je da tražimo prekategorizaciju ceste Gudovac – Prgomelje – Rajići iz lokalne u državnu cestu. Na taj način rješavamo problem pristupnih cesta vezano uz čvorište brze ceste u Farkaševcu. Ako Hrvatske ceste prihvate prekategorizaciju, otvara se mogućnost uređenja tih prometnica, pri čemu i mi kao Grad namjeravamo aktivno financijski sudjelovati. Sljedeće godine počinje i aglomeracija, kao i energetska obnova glavne zgrade Dječjeg vrtića i II. osnovne škole vrijednosti od osam milijuna kuna. U suradnji s Općinom Veliko Trojstvo krećemo u sanaciju odlagališta otpada u Grgincu, tu je vrijednost deset milijuna kuna. Također, planiramo dovršiti izgradnju infrastrukture u Radničkom naselju. Bit će tu i niz manjih projekata, no ovo su oni glavni. Planiramo i asfaltirati dvije ceste u Hrgovljanima koje se provlače kroz medije već godinama. Nastavljamo ulagati u transformaciju Bjelovara u „pametni grad“, što znači digitalizirati sve procese unutar gradske uprave. Vjerujem da ćemo i tu biti prvi grad u Hrvatskoj. Proračunom također planiramo izdvojiti milijun kuna za izgradnju nove zgrade za potrebe bjelovarskog pravosuđa.

Na koji će to način Grad Bjelovar postati »pametniji«?

Planiramo digitalizirati između 50 i 100 procesa i na taj način uvelike olakšati interakciju građana i poduzetnika s gradskom upravom. Kao što se odnedavno vozačka dozvola može izvaditi preko interneta, mi želimo da se na isti način može preuzeti naknada za novorođeno dijete, obračunati i platiti komunalna naknada i slično. Konzultiramo se s informatičkim tvrtkama, a s Ministarstvom uprave dogovaramo da upravo Grad Bjelovar bude grad u kojemu će se provoditi takav pilot-projekt. Smatram i da je ulaganje u informatiku ulaganje koje se najbrže vraća, tako da i tu u konačnici očekujem uštede u gradskom proračunu nakon određenog vremena implementacije.

Za kraj, kakvi su odnosi s koalicijskim partnerima?

Mogu reći da su izvrsni. »Tax free« je u našem koalicijskom sporazumu, cijene vrtića također smo usuglasili, besplatni udžbenici ići će čim dobijemo potvrdu iz resornog ministarstva hoće li ići novi set knjiga ili ne. Gradski HDZ ima jedan dobar prijedlog vezano uz udžbenike koji ćemo zajedno predložiti, a jako mi se sviđa. To je upravo ono što želim, da zajedno stvaramo nove vrijednosti za Bjelovar. 


Tagovi: grad bjelovar, dario hrebak, gradonačelnik, gospodarstvo, eu projekti, tax free

Školska zgrada u Velikom Korenovu stara 100 godina ide u obnovu
Hrebak najavio izgradnju malonogometnog igrališta pored vrtića
Hrebak u Zagrebu potpisao ugovor o ulaganju u vrtiće
Počelo prijavljivanje za rujansku Fun Run utrku
Hrebak najavio i obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar
Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinanciralo obnovu bazena
Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu
Kopa se još jedan zdenac u Delovima
Gradonačelnik Hrebak uručio ključeve kombija Sportskoj zajednici Grada Bjelovara
Idejno rješenje Ivane Salopek najbolje za Barutanu
Grad i Gradski muzej zovu fotografe
Bicikli za novozaposlene žene
Koliko je potrošeno za besplatne učeničke obroke
Počelo snimanje dokumentarca o bjelovarskim braniteljima
Gradonačelnik Hrebak potpisao ugovore iz programa »Zaželi«
Priopćenje iz ureda gradonačelnika o slučaju Bjelovarski sajam
Gradonačelnik Hrebak potpisao ugovore s 23 zaposlena
Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak na skupštini Bjelovarskog sajma
Sportska oprema za 24 kluba
Trinaest polaznica programa »Zaželi« dobilo certifikate
Spremanje sijena na samoj granici Bjelovara
Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove
Nacionalna radionica u području upravljanja projektima
Konjički klub Garić upoznao djecu s konjima
Navijači, navijači, zajedno smo jači
Uz stotu obljetnicu rođenja Nelsona Mandele
Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu
RK BJELOVAR: Tko je otišao, tko je došao
Župan Bajs na češkim žetvenim svečanostima
TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru
ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu
Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Spremanje sijena na samoj granici Bjelovara

.

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

.

Nacionalna radionica u području upravljanja projektima

.

Konjički klub Garić upoznao djecu s konjima

.

Navijači, navijači, zajedno smo jači

.

Uz stotu obljetnicu rođenja Nelsona Mandele

.

Školska zgrada u Velikom Korenovu stara 100 godina ide u obnovu

.

Hrebak najavio izgradnju malonogometnog igrališta pored vrtića

.

Hrebak u Zagrebu potpisao ugovor o ulaganju u vrtiće

.

Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu

.

RK BJELOVAR: Tko je otišao, tko je došao

.

Župan Bajs na češkim žetvenim svečanostima

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE