Hoće li nova željeznička pruga biti spojena na postojeću?

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Štefan Brajković

VLAK ZA NIGDJE

Hoće li nova željeznička pruga biti spojena na postojeću?

Nova pruga, prva u Hrvatskoj izgrađena nakon 50 godina, bit će spojena s prugom koja je u planu tek 2019., te će putnici na liniji Bjelovar-Zagreb morati presjedati. A da se spoji s postojećim kolosijekom dugoselske pruge potrebno je samo 50 metara šina

12.10.2017. 15:28 | Zvono PREGLEDA: 4610

BJELOVAR Prva pruga koja se u Hrvatskoj gradi nakon gotovo pola stoljeća, ona koja će zahvaljujući izdašnom financiranju iz europske blagajne spojiti Sv. Ivan Žabno s Gradecom te bi uvelike trebala skratiti putovanje vlakom na relaciji Bjelovar – Zagreb, neće biti spojena na glavnu prugu, onu koja od Koprivnice preko Križevaca vodi do Zagreba. Putnici će tako morati presjedati, pa je upitno hoće li se uspjeti ispuniti jedan od glavnih razloga zbog kojih se pruga uopće gradi, a riječ je o skraćivanju putovanja iz centra Bjelovara do centra Zagreba sa sadašnjih otprilike sati pol vremena na manje od sat vremena, pojašnjava Dalibor Petrović, dopredsjednik strojovođa Hrvatske. Napominje kako je za spoj novoizgrađene s glavnom prugom potrebno dograditi tek 50-ak metara šina, što niti tehnički niti financijski nije zahtjevan posao.



ŽUPAN NAJAVLJUJE DOGOVOR

– Ako se pruga ne spoji, svi putnici na relaciji Bjelovar – Zagreb morat će presjedati, a svako predsjedanje produžuje putovanje i negativno utječe na konkurentnost vlaka kao prijevoznog sredstva. Dogodit će se da imamo prvu novu prugu u Hrvatskoj nakon 40 godina, a da se njome nitko ne vozi. Umjesto da im putnici budu na prvom mjestu, Uprava HŽ Infrastrukture ponaša se kao da su putnici izmišljeni zbog njih – upozorava Petrović. S problemom je upoznat i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji najavljuje da će u suradnji s Upravom HŽ Infrastrukture pokušati iznaći rješenje.

–  Naša pruga bi se trebala pripojiti upravo na drugi kolosijek pruge od Križevaca do Dugog Sela koji još nije izgrađen. Postoji opasnost da dobijemo prugu koja nije spojena ni na što. U razgovoru s Upravom HŽ Infrastrukture predložio sam da se, s obzirom da drugi kolosijek postoji i funkcionira, iznađe mogućnost da se priključi na kolosijek koji je u funkciji, jer onaj na koji se treba priključiti trebao bi biti gotov 2019. ili čak 2020. godine. Mi želimo da tih 50 metara spojnog dijela s drugim kolosijekom bude napravljen, a naša pruga stavljena u funkciju. HŽ će vidjeti kako to tehnički izvesti. Ako je ovo prva pruga koja se gradi u Hrvatskoj nakon gotovo pola stoljeća, onda treba biti spojena – istaknuo je Bajs na zadnjoj sjednici Bjelovarsko-bilogorske skupštine.



POVEZIVANJE SA ZAGREBAČKOM REGIJOM

Podsjetimo, radovi na novoj jednokolosiječnoj pruzi duljine 12,2 kilometra između Gradeca i Svetog Ivana Žabnog započeli su u prosincu 2015. godine, a planira se pustiti u pokusni rad u proljeće sljedeće godine. Riječ je o projektu vrijednom 29,3 milijuna eura koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, a preostalih 15 posto bit će financirano nacionalnim sredstvima.

– Nova željeznička pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno, predviđena za lokalni prijevoz, ima svrhu približiti Grad Bjelovar i bjelovarsku regiju Gradu Zagrebu te bolje povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Njome će se stanovnicima regije omogućiti brža i kvalitetnija dnevna migracija na posao i školovanje prigradskim vlakovima, a putovanje od Bjelovara do Zagreba trajat će oko jedan sat – stoji u pojašnjenju projekta na službenim internetskim stranicama HŽ infrastrukture.






Tagovi: nova pruga, željeznička pruga, bjelovar, gradec, zagreb

Bit će izgrađena skretnica koja spaja novu prugu s međunarodnom
Hoće li pruga biti gotova do 2020.?
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Rezultati petog košarkaškog turnira M-11
Subotnja šetnja Bjelovarom
KK Vedi – KK Bjelovar 52:69
Prošlog vikenda nastavljen U-8 turnir »Petica«
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Danas je praznik

.

Dino Merlin oduševio u Slavonskom Brodu

.

Ivan Zak u Ivanskoj

.

Miroslav Škoro u Severinu

.

Završne aktivnosti u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo

.

Srebro i tri bronce za Omegu u Omišu

.

»Samo« tri medalje za tekvondaše Foxa u Omišu

.

NK Bjelovar nakon penala pobijedio na memorijalnom turniru »Dominik Deželić«

.

Ivanjski krijes i Zlatko Pejaković

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja

Ivanjski krijes i Zlatko Pejaković

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE