NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Paljenjem krijesa otpočelo dvodnevno obilježavanje Jurjeva na Bilogori

JOŠ STIGNETE NA DRUGI DIO BOGATOG DVODNEVNOG PROGRAMA U VELIKOM TROJSTVU
Paljenjem krijesa otpočelo dvodnevno obilježavanje Jurjeva na Bilogori

22.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3518


VELIKO TROJSTVO U organizaciji Općine Veliko Trojstvo i Udruge Bilogorski turistički put u subotu, 22. travnja, počeo je dvodnevni program naziva »Đurđevo u Bilogori« u Velikom Trojstvu. Cilj je manifestacije oživjeti dio nekadašnjih običaja vezanih uz blagdan svetog Jurja.

»Prošel je, prošel, pisani Vuzem / Došel je, došel, zeleni Juraj« početak je napjeva zapisanog još u 19. stoljeću kojim se prigodno nagoviještao kraj uskrsnih blagdana te početak vanjskih poljoprivrednih radova. Blagdan svetog Jurja stoljećima je raznoliko obilježavan među gotovo svim slavenskim narodima, a s obzirom na geografski i vremenski odmak, mijenjali su se izvedbeni oblici samog običaja. Ipak, najzastupljeniji u našim krajevima bio je ophod jurjaša (najčešće djeca, op.a) od kojih jedan nosi veliku zelenu granu ili ima »kostim« sačinjen od mladih prolistalih grana. On je »Zeleni Juraj« od čijeg »kostima« domaćice otkidaju po jednu zelenu grančicu i unose ju u kuću, a zauzvrat daruju jurjaše. Ovaj običaj već godinama na svim prostorima polako gubi svoju nekadašnju ulogu te je njegovo očuvanje prepušteno folklornim i turističkim zajednicama. Važnost očuvanja nekadašnjih običaja prepoznala je i Općina Veliko Trojstvo koja godinama ulaže u promociju tradicijske kulture svog kraja. »Đurđevo u Bilogori« ove godine otpočelo je promocijom knjige poznate bjelovarske folkloristice Gordane Matunci »Bilogora u pjesmi i plesu« u zgradi Općine te rekonstrukcijom običaja čijanja, odnosno »Troščanske čijane« nakon čega je prigodno zapaljen jurjevski krijes za koji se prije vjerovalo da ima magičnu moć zaštite od bolesti.

U nedjelju, 23. travnja posjetitelje i stanovnike Velikog Trojstva  očekuje nastavak bogatog programa uz tradicionalnu jurjevsku posvetu konja u 13:30 kod vidikovca u Velikom Trojstvu. Svečano otvorenje sutrašnje manifestacije predviđeno je na vidikovcu u 12 sati nakon svete mise u Velikom Trojstvu i Martincu, a detaljan program kulturnih, sportskih i ostalih događanja u sklopu manifestacije »Đurđevo na Bilogori« potražite na mrežnim stranicama Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.Tagovi: krijes, bilogora, jurjevo, veliko trojstvo, turistička zajednica bjelovarsko-bilogorske županije

Etno-festival u Velikom Trojstvu

Iz vojarne »Bilogora« krenuli vojnici u Poljsku

Bajs primio zapovjednika vojarne »Bilogora«

Župan Damir Bajs primio organizatore kiparske radionice »Svijetle pruge 2017.«

Bilogora Challenge 2017.

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom

Antonija Orlić prvakinja Hrvatske u orijentacijskom sprintu

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

AK Bjelovar ekipno 17. na krosu u Koprivnici

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO