NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Jubilej omiljenog programa koju su od ukidanja spasili slušatelji

DVA DESETLJEĆA ZNANSTVENO-POPULARNE EMISIJE ANDROMEDA DRUGOG PROGRAMA HRVATSKOG RADIJA
Jubilej omiljenog programa koju su od ukidanja spasili slušatelji

Osim voditeljice Tanje Devčić i stalnih suradnika Ante Radonića i Korada Korlevića, u emisiji su na telefonske pozive slušatelja odgovarali mnogi stručnjaci i znanstvenici, pa i jedan od dvanaestorice astronauta koji su hodali Mjesečevom povrinom

10.01.2017. PIŠE: Miroslav Ambruš-Kiš FOTO: Krasnodar Peršun PREGLEDA: 4343


Nema među slušateljima Andromede ravnodušnih! Uz sportske prijenose i vijesti, to je jedna od rijetkih emisija na radiju koja ne samo da ima svoju stalnu publiku, nego je ne slušaju ravnodušno ni oni koji na nju »nalete«. Jedina je razlika u odnosu na sport i vijesti što se uz Andromedu nikad ne zapsuje.Takva apsolutno jedinstvena emisija još je prije godinu dana bila u potpuno nezamislivoj opasnosti da je ukinu. Razlozi su za to, dakako, bili izvan same emisije u nekim drugim igrama i igricama koje katkad znaju biti posve nerazumne i okrutne. I ne bi to bila prva uspješna emisija koju je neki primitivac zauvijek skinuo. Zahvaljujući ponajprije jasnom i glasnom revoltu slušatelja taj je barbarizam morao ustuknuti.Ove godine ta krasna emisija, unatoč svemu, ulazi u svoju drugu obljetnicu. Emisija u kojoj je voditeljici Tanji Devčić i njenim naizmjeničnim stalnim stručnim suradnicima, voditelju planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu Anti Radoniću i voditelju Zvjezdarnice Višnjan u Tičanu nije mrsko strpljivo, dobrohotno i u odgovorima prepunima podataka odgovarati ni na najnaivnija slušateljska pitanja, pristojno bi se uklanjala svaki put kad bi je iz etera Drugoga programa u redovitom terminu utorkom od 20 sati potisnula kakva »nacionalna drama« na sportskim terenima.U dvadeset godina njena postojanja Andromeda iz tjedna u tjedan pogled podiže prema zvjezdanom nebu, upozorava na golim okom vidljive astronomske fenomene, približava astronomiju i astrofiziku, općenite prirodoslovne znanosti i događaje iz astronautike koji toliko pune moderne medije da ih Andromeda, koja sve to pokušava nadoknaditi, i ne uspijeva poloviti u ta dva sata tjedno. No, tu su zato slušatelji koji znaju zatražiti temeljitije razjašnjenje o nekom događaju koji su zabilježila opća glasila, ali nisu uspjela objasniti njegovu važnost ili okolnosti.U emisijama povremeno gostuju i istaknuti znanstvenici, a redovito se u eter dovode svi dostupni autoriteti koji iz prve ruke mogu govoriti o onome čime se bave. U rijetkim prilikama slušateljima se izravno obraćao i naš veliki znanstvenik iz ere programa Apollo u Nasi Mike Vucelić, a jednom je u emisiji emitiranoj iz Tehničkog muzeja uživo sudjelovao i američki astronaut Apola 16 Charles Duke, jedan od dvanaestorice ljudi koji su hodali Mjesečevom površinom.

– Da budem iskren, Andromedu nisam nikad doživljavao kao medijski projekt, nego kao obrazovnu platformu preko koje je moguće komunicirati s ljubiteljima astronomije, a nadasve s mladima koje zanima znanost – pojasnio je stručni suradnik u Andromedi Korado Korlević.– Kad mi je Tanja Devčić 1997. godine došla s prijedlogom o emisiji, od prvoga sam trenutka znao da je to prava stvar. Svemir je zanimljiv i fascinantan, svaki dan pristižu vijesti o istraživanjima i misijama u svemiru, a za to postoji velik interes, i mlađih i starijih slušatelja. Mnogima je to izvor stalnoga nadahnuća, a pogotovo mladima, čiju pozornost svemir toliko brzo zaokupi da se s većim žarom zanimaju i za fiziku, kemiju, matematiku, biologiju, tehniku i tehnologiju, ali i više čitaju i uče. Tanja Devčić sa žarom je učila astronomiju i pratila nova dostignuća, pa je naša suradnja uvijek bila ugodna i davala je odlične rezultate. Uz veliku potporu mnogobrojnih slušatelja, koji nas često zovu i izvan naše emisije, posebice nam je zadovoljstvo i radost raditi Andromedu – kaže stručni suradnik Ante Radonić.– To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka – dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo činjenica da putem valova Hrvatskoga radija Andromeda dopire sve dokle dopiru signali odašiljača, a putem streaminga i HRT-ovih emisija na zahtjev širom svijeta, otkriva da Andromeda ima vjerno slušateljstvo i izvan Hrvatske. O tome svjedoče i prilozi i rasprave u Andromedinoj javnoj grupi na Facebooku nastaloj upravo kao prosvjed protiv ukidanja te emisije, u kojoj se javljaju i njeni poklonici iz drugih država, a postala je poligon i za servisne obavijesti o aktualnim emisijama za svojih više od 2700 članova.


Tagovi: hrt, hrvatski radio, andromeda, tanja devčić, ante radonić, zvjezdarnica višnjan, mike vucelić, apolo 16, charles duke, korado korlević

U četvrtom izdanju »Volim Hrvatsku« prva pobjeda za Gorana Navojeca

Bojan Navojec i njegov tim odnijeli pobjedu i u trećoj ovosezonskoj emisiji Volim Hrvatsku

Povijest pred milijunima gledatelja

Čovjek koji je od TV Zagreb stvorio uglednu medijsku kuću

Središnji događaj svijeta zabave

Film »Snjegović« obara sve rekorde

Borci iz Foxa u posuđenom kombiju otišli po medalje i donijeli srebro i bronce

Ne baš sjajan ulazak u sezonu Kul ponga

Od Picindola do modernog Radničkog naselja

KREDIT PONUDA 100 GARANCIJU U 3 SATI

Trebate li kredit Dobiti natrag na mene

Trebate li kredit Dobiti natrag na mene

Pozajmice do 1,000.000 EURO

KREDIT PONUDA 3

Posljednje zbogom Borisu Bradiću

Subotnja šetnja Bjelovarom

Prometna u Grgincu – Peugeot sletio s ceste

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO