NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Jubilej omiljenog programa koju su od ukidanja spasili slušatelji

DVA DESETLJEĆA ZNANSTVENO-POPULARNE EMISIJE ANDROMEDA DRUGOG PROGRAMA HRVATSKOG RADIJA
Jubilej omiljenog programa koju su od ukidanja spasili slušatelji

Osim voditeljice Tanje Devčić i stalnih suradnika Ante Radonića i Korada Korlevića, u emisiji su na telefonske pozive slušatelja odgovarali mnogi stručnjaci i znanstvenici, pa i jedan od dvanaestorice astronauta koji su hodali Mjesečevom povrinom

10.01.2017. PIŠE: Miroslav Ambruš-Kiš FOTO: Krasnodar Peršun PREGLEDA: 3160


Nema među slušateljima Andromede ravnodušnih! Uz sportske prijenose i vijesti, to je jedna od rijetkih emisija na radiju koja ne samo da ima svoju stalnu publiku, nego je ne slušaju ravnodušno ni oni koji na nju »nalete«. Jedina je razlika u odnosu na sport i vijesti što se uz Andromedu nikad ne zapsuje.Takva apsolutno jedinstvena emisija još je prije godinu dana bila u potpuno nezamislivoj opasnosti da je ukinu. Razlozi su za to, dakako, bili izvan same emisije u nekim drugim igrama i igricama koje katkad znaju biti posve nerazumne i okrutne. I ne bi to bila prva uspješna emisija koju je neki primitivac zauvijek skinuo. Zahvaljujući ponajprije jasnom i glasnom revoltu slušatelja taj je barbarizam morao ustuknuti.Ove godine ta krasna emisija, unatoč svemu, ulazi u svoju drugu obljetnicu. Emisija u kojoj je voditeljici Tanji Devčić i njenim naizmjeničnim stalnim stručnim suradnicima, voditelju planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu Anti Radoniću i voditelju Zvjezdarnice Višnjan u Tičanu nije mrsko strpljivo, dobrohotno i u odgovorima prepunima podataka odgovarati ni na najnaivnija slušateljska pitanja, pristojno bi se uklanjala svaki put kad bi je iz etera Drugoga programa u redovitom terminu utorkom od 20 sati potisnula kakva »nacionalna drama« na sportskim terenima.U dvadeset godina njena postojanja Andromeda iz tjedna u tjedan pogled podiže prema zvjezdanom nebu, upozorava na golim okom vidljive astronomske fenomene, približava astronomiju i astrofiziku, općenite prirodoslovne znanosti i događaje iz astronautike koji toliko pune moderne medije da ih Andromeda, koja sve to pokušava nadoknaditi, i ne uspijeva poloviti u ta dva sata tjedno. No, tu su zato slušatelji koji znaju zatražiti temeljitije razjašnjenje o nekom događaju koji su zabilježila opća glasila, ali nisu uspjela objasniti njegovu važnost ili okolnosti.U emisijama povremeno gostuju i istaknuti znanstvenici, a redovito se u eter dovode svi dostupni autoriteti koji iz prve ruke mogu govoriti o onome čime se bave. U rijetkim prilikama slušateljima se izravno obraćao i naš veliki znanstvenik iz ere programa Apollo u Nasi Mike Vucelić, a jednom je u emisiji emitiranoj iz Tehničkog muzeja uživo sudjelovao i američki astronaut Apola 16 Charles Duke, jedan od dvanaestorice ljudi koji su hodali Mjesečevom površinom.

– Da budem iskren, Andromedu nisam nikad doživljavao kao medijski projekt, nego kao obrazovnu platformu preko koje je moguće komunicirati s ljubiteljima astronomije, a nadasve s mladima koje zanima znanost – pojasnio je stručni suradnik u Andromedi Korado Korlević.– Kad mi je Tanja Devčić 1997. godine došla s prijedlogom o emisiji, od prvoga sam trenutka znao da je to prava stvar. Svemir je zanimljiv i fascinantan, svaki dan pristižu vijesti o istraživanjima i misijama u svemiru, a za to postoji velik interes, i mlađih i starijih slušatelja. Mnogima je to izvor stalnoga nadahnuća, a pogotovo mladima, čiju pozornost svemir toliko brzo zaokupi da se s većim žarom zanimaju i za fiziku, kemiju, matematiku, biologiju, tehniku i tehnologiju, ali i više čitaju i uče. Tanja Devčić sa žarom je učila astronomiju i pratila nova dostignuća, pa je naša suradnja uvijek bila ugodna i davala je odlične rezultate. Uz veliku potporu mnogobrojnih slušatelja, koji nas često zovu i izvan naše emisije, posebice nam je zadovoljstvo i radost raditi Andromedu – kaže stručni suradnik Ante Radonić.– To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka – dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo činjenica da putem valova Hrvatskoga radija Andromeda dopire sve dokle dopiru signali odašiljača, a putem streaminga i HRT-ovih emisija na zahtjev širom svijeta, otkriva da Andromeda ima vjerno slušateljstvo i izvan Hrvatske. O tome svjedoče i prilozi i rasprave u Andromedinoj javnoj grupi na Facebooku nastaloj upravo kao prosvjed protiv ukidanja te emisije, u kojoj se javljaju i njeni poklonici iz drugih država, a postala je poligon i za servisne obavijesti o aktualnim emisijama za svojih više od 2700 članova.


Tagovi: hrt, hrvatski radio, andromeda, tanja devčić, ante radonić, zvjezdarnica višnjan, mike vucelić, apolo 16, charles duke, korado korlević

Izravni prijenos Sare Renar

Proslavljeni filmski naslovi!

Lijepom našom u Velikom Trojstvu

S osam zlatnih arena prodan susjedima

Novogodišnje slavlje na Hrvatskoj radioteleviziji

Kad ste zadnji put bili kod ginekologa?

U Gudovcu čijali perje i kartali belot

Vučjaci manekeni

Oni u nešto udarati moraju

VELIKO TROJSTVO - super povoljno

Prekrasni mali crni hitno traže dom!

KREDIiiT PONUDA 3

Suradnik/ca

Novo na tržištu kredita

Kada se Vlasta prije 40 godina odrekla mesa, morala je to kriti od prijatelja

Ostavi ili uzmi – svaki dan!

Daruvarčanin Dino Budinjaš godinu dana školovao se u Indiani

Za kojeg kandidata za gradonačelnika Bjelovara biste vi glasovali da su sutra izbori?

Zoran Đošić

Dario Hrebak

Antun Korušec

Mirko-Đuka Slivar

Ante Topalović

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO